SOLA SMART! 

gunilla_tipsar_01

 

Vårsolen är här! Och självklart vill vi njuta av den. Men den är stark. Därför har jag några tips om hur du får din hud fint solkysst samtidigt som den är frisk och spänstig.

För det första är det viktigt att komma ihåg att solen har sina fläckar – den är farlig och maligna sjukdomar i huden är en av de cancerformer som ökar mest. Men du kan minska riskerna genom att sola smart.

En god hudvårdsrutin varje dag, för just din hudtyp är viktig. Var noga med rengöring, boost, kräm och peel efter din hudtyp. Då hålls huden mjuk och ytan hel, och skyddar både dig och huden mot väder och vind. Stäm av med med din hudterapeut utifrån årstid och utifrån hur du mår så att du använder dig av rätt produkter! Inte minst vad gäller solskydd.

Sola gärna, men inte mellan klockan 12.00-15.00 då solen är som starkast

Sola långsamt. Vänj huden genom att utsätta den för sol under korta strunder.

Använd alltid solskydd, även i Sverige! Använd det från mars till september, rikligt och ofta alla dagar – även molniga. (Molnen skyddar bara mellan 30-70%)

Köp nytt solskydd varje år. Dina produkter från förra året har hunnit bli gamla och då tappar de sin skyddande effekt.

Barnens hud, ända tills de går ur puberteten – har inte utvecklat sitt skydd för solen helt, så var noga med att smörja dem innan de utsätts för solens strålar.

Så sola smart och långsamt – använd alltid solskydd – och sola aldrig mitt på dagen, när solen är som starkast.

Och NJUT! Solen ger massor av energi och D-vitamin, som dessutom är bra för hjärta och kärl. Men sola med förnuft.

Vill du ha mer kunskap och information? Tveka inte att kontakta mig!

FAKTA: Hudens naturliga solskydd  
Du har ett eget skydd mot solen, din hud består av hudceller som heter melancyter. Deras uppgift är att veckla ut sig som parasoll och skydda huden mot de farliga strålarna. De bestämmer också vilken hud du får – det är tyvärr inget du kan påverka. Det är genetiskt rakt av. Om du solar oförsiktigt så hinner inte parasollen veckla upp sig ordentligt, utan blir skadade. Det gör att du bränner dig, tappar färgen fortare och risken för solskador ökar kraftigt.