Vanliga frågor om laser och IPL

Vad är egentligen laser?

Laser är en ljuskälla som genererar ljus i en enda färg. Det var faktiskt Einstein som först uppmärksammade laser, men det var först på 1950-talet som laser började användas praktiskt, med start i försvarsindustrin.
När laser började användas mer brett riktade man främst in sig på hårborttagning till att idag använda det till en mängd spektra av behandlingar. Laser består av ljus med olika våglängder där energin och våglängden varieras beroende på vilken behandling du ska göra.

Varför har IPL/laser blivit så populärt?

Det är en enkel, snabb och effektiv behandling som ger ett snabbt resultat. Dessutom är den skonsam eftersom ingenting sticks in i huden, det är bara ljus. Det innebär även att du får en snabb återhämtning. IPL/laser förbättrar dessutom hudens kvalitet.

Vad skiljer laser från IPL?

Laser används till djupt liggande blodkärl på exempelvis ben och näsa. IPL (intense pulse light) har istället ett brett spektrum av ljus och träffar lite grundare än laser, IPL når även en större yta än vad laser gör och är därför bra vid behandling av exempelvis ytliga blodkärl i ansikte, pigmentförändringar, rosacea, ärrbildningar, acne, hudföryngring samt hårborttagning.

Vad kan man behandla?

Olika våglängder används för olika behandlingar. Vi skiftar därför munstycken beroende på vad vi ska behandla. IPL/laser används med fördel till att ta bort ytliga blodkärl, solskador, rosacea, hårborttagning, pigmentfläckar, portvinsfläckar och acne.

Vad ska jag tänka på inför min behandling?

Det är viktigt att du inte är solbränd eller har solat de tre senaste veckorna innan behandlingen. Du får inte heller sola mellan dina behandlingar om du ska genomföra flera. Använd hög solskyddsfaktor på det behandlade området.

Vad är det som händer i huden?

Ljusstrålen/laserstrålen gör att kärlet koagulerar och skadas på ett kontrollerat sätt. Likaså skadas hårsäcken vid hårborttagning.

Hur går en behandling till?

Du får skyddsglasögon mot ljuset och sedan rengör vi din hud ordentligt. Efter det får du en klar gel som läggs på huden för att vägleda ljuset rätt. När vi behandlar dig skjuts ljuset ut med hjälp av en glasprisma som läggs mot din hud. När ljuset träffar huden omvandlas det till värme och det känns som små stick. Vår IPL/laser har en inbyggd kylfunktion som gör att kylan minskar smärtan. Pulsen är dessutom väldigt snabb, så den smärta du eventuellt känner går över snabbt.

Hur lång tid tar en behandling?

Själva behandlingen tar mellan 15 – 45 minuter beroende på vad som ska behandlas. Innan den första behandlingen fyller du dessutom i ett kundkort/hälsodeklaration.

Vad händer med huden efter en behandling?

Du kan känna lite hetta i huden och den kan bli lite svullen men ofta märks inget alls. Det handlar om hur just din hud reagerar och vilken typ av behandling vi utför. Vid behandling av pigment kryper pigmentet upp till ytan efter behandlingen men det försvinner snart och efter ett par veckor är huden fin igen.

Kan man verkligen föryngra huden?

IPL (intensivt pulsat ljus) stimulerar hudens kollagen. Med ljusets hjälp byggs nya strukturer i huden som gör den fastare och slätare. Det går faktiskt att mäta på hudcellsnivå. Förutom ansiktet kan du behandla händer, armar och dekolletage.

Hur länge varar resultatet?

Beroende på vilken behandling du gör får du olika resultat. Hårborttagningen är oftast permanent efter 3-4 behandlingar. För övriga behandlingar behålls effekten längre med hjälp av god hudvård och användande av solskydd. De flesta behandlingar kan behöva upprepas vid behov, oftast efter cirka 1 år.

Varför är hårborttagningen permanent?

Det högintensiva ljuset avger pulser mot hårsäckarna, ljuset absorberas av pigmentet i håret och omvandlas till värme. Värmen gör att hårsäcken går in i en vilofas och håret faller av. Hårstrån växer i olika faser, därför förstörs inte alla hårstrån vid första behandlingen. Efter upprepade behandlingar försvinner hårväxten helt.