Ambassadörer: Hanna Klinga & Frida Södermark

Hanna Klinga: ”Gunilla har lyckasts som ingen annan”

Hanna Klinga är en av Sveriges mest lovande seglare. Sedan 13 års ålder har hon utmanats av vågor och vind. Det gör också att hennes hud utsätts för rejäla påfrestningar – något som Gunilla har tagit itu med.

Hanna bor sedan länge i Göteborg, en stad som ofta byts till platser runt om i världen där förutsättningarna är som bäst för segling. Men eftersom familjen fortfarande bor kvar i Östergötland åker hon ofta hem på besök. När hon råkade tänja ut ett ledband i foten före förra OS bodde hon hemma hos sin mamma och pappa. Eftersom hon skulle vara hemma ett tag ville hon ta tag i sin hud. Förutom att den ständigt utsätts för väder och vind så har hon sedan länge dragits med acne.
– Jag gick inte ut utan att sminka mig. På träningar och tävlingar rinner sminket bort av svett och vattenstänk. Det var jobbigt att vistas bland folk då, eftersom jag visste att acnen syntes.

Hon har under många år besökt flera hudterapeuter utan att märka någon skillnad på huden. Så fick hon tips om Gunilla och gick dit.
– Det första hon sa var: ”det här kommer vi att lösa”. Hon tog verkligen emot mig med öppna armar och jag märkte skillnad direkt. Det finns verkligen ingen annan som lyckats på samma sätt. Efter det var jag fast. Det kändes så proffsigt och lite mer medicinskt på Hud & Hälsa.

Hannas hud utsätts inte bara för väder och vind utan också för en hel del sol. Och med havsvatten som sköljer över henne kan solkrämen försvinna, vilket gjorde att hon även hade en hel del pigment på grund av solen.
– Solskadorna har blivit mycket, mycket färre. Och med rätt solskydd skyddar jag huden på ett helt annat sätt än med de billiga varianterna jag köpte tidigare. Nu tar jag alltid på mig massa solkräm, alltid med SPF 50 och minst två gånger om dagen.

– Jag är så glad över förändringen av min hud. Att kunna gå upp på morgonen och inte behöva göra något med ansiktet – det är en dröm.

Frida Södermark: ”Gunilla har lärt mig ta hand om mig själv”

Frida Södermark springer längre än många andra och är en del av det svenska landslaget på sträckan 100 km. Dock är löpningen någon hon hittat senare delen i livet men som snabbt blev till en passionerad livsstil.

Hennes liv är just ett äventyr. Hon samlar på länder där träning och tävling gärna sker på otillgängliga platser runt om i världen. Oftast med minimalt bagage och utan någon förutbestämd plan. Att få ta dagen som den kommer och nyfiket utforska omgivningen är bästa förutsättningarna för ett långpass där ett av de mest minnesvärda skedde under Trettonhelgen i Armenien då hon både blev bjuden på snaps på en kyrkogård och fick fira jul med en familj i sitt svettiga underställ.
– Den gången var det bitande kallt. Men andra gånger kan det vara en runda under Afrikas heta sol. Så jag är glad att jag hittade Gunilla innan jag helt hade förstört min hud. Dels för att jag numera får proffsig hudvård men också att jag verkligen har förstått vikten av att använda ordentligt solskydd hela tiden.

Frida känner sig numera trygg i hur hon tar hand om sig på bästa sätt. Det handlar inte bara om vädrets växlingar utan om hårda, tuffa och framförallt svettiga träningspass som hon utsätter sig för.
– Gunilla brukar säga att vi även motionerar huden då jag kommer till henne. Direkt efter ett besök bör jag inte träna då den är extra känslig, men ibland kan jag inte låta bli…

Frida driver det egna företaget Löparäventyret AB där hon genom föreläsningar och olika hälsoupplägg och event inspirerar andra till att komma i rörelse. Att hon siktar på sitt femte VM, reser jorden runt och tränar upp mot 20 timmar i veckan samt delar sitt boende mellan Norrköping och Stockholm gör att det sällan är lugn och ro.
– Därför är stunden hos Gunilla är något jag alltid ser fram emot. En lugn oas där jag får koppla av och bli omhändertagen.

– Jag har aldrig använt mycket smink men sedan jag började gå hos Gunilla använder jag inte något överhuvudtaget. Det är inte bara skönt och praktiskt utan sparar också ytterligare plats i ryggsäcken på resan.