Hårborttagning

Ett tunt lager gel (liknande ultraljudsgel) appliceras på huden innan behandlingen för att säkerställa att maximal mängd ljus tränger in i huden. Applikatorn pressas mot huden och en noggrant kontrollerad puls av synligt ljus frigörs. Ljuset absorberas av pigmentet (melaninet) i håret. Melaninet omvandlar ljuset till värme som färdas ner i håret, värmer hårsäcken och stoppar framtida hårväxt.
Då behandlingen bygger på att ljus absorberas av melanin, måste det finnas melanin i håret. Det innebär att ljusblont, rött, grått och vitt hår inte svarar på behandlingen, medan den mest effektiva behandling ses med mörka hår. Systemet har förprogrammerade inställningar för olika tjocklek på håret och olika hudfärger.
Varje hårstrå har en livscykel; det växer under en tid, faller av, vilar och börjar sedan växa ut igen. Det är bara hår som växer som kan behandlas, så behandlingen behöver upprepas med jämna mellanrum tills alla hårsäckar har behandlats medan det växer. Längd och tid för tillväxtcykler påverkas av många faktorer såsom stället på kroppen, hormonnivåer och ålder. Vanligen behövs 5-10 behandlingar och intervallerna mellan behandlingarna är normalt 1-3 månader.
Det är viktigt att inte plocka, rycka, vaxa eller använda hårborttagningsprodukter under fyra veckor före behandlingen. Detta garanterar att så många folliklar som möjligt innehåller ett hår som kan förstöras. Det är också viktigt att undvika solbränna (sol, solarium eller brun-utan-solprodukter) före och under behandlingsperioden. Annars kan den solbrända huden absorbera ljuset istället för håret. Det rekommenderas också att använda solkräm (min. SPF 30) några veckor efter behandlingen.